15 februarie 2012

Negresa cu nuci si glazura de ciocolata

Aseara am avut in vizita un cuplu de prieteni care si-au exprimat dorinta de a degusta, inca o data, negresa mea speciala :) . Reteta asta o am de la mama mea, din caietul ei ingalbenit de vreme si este prajitura preferata a tatalui meu. Este perfecta pentru pasionatii de ciocolata, mai ales in combinatie cu nucile prajite, care, trebuie sa recunoasteti, dau o aroma unica prajiturilor.
Asa ca le-am indeplinit dorinta, la o ora cam tarzie, de aceea pozele din timpul pregatirii sunt cam neclare.

Aveti nevoie de:
30 de nuci (nu le-am numarat niciodata, insa am pus cam 3/4 cana de miez nuca)
1/2 cana zahar
3 linguri cacao
1 pachet de margarina (Unirea folosesc eu)
1 lingurita amoniac
1 ciocolata neagra (de calitate, neaparat)
4 oua
1 cana faina
7 linguri apa
50 g unt
o mana de stafide

Cele 7 linguri de apa se pun intr-o craticioara la foc mic impreuna cu zaharul si cacaua. Se lasa sa dea 2-3 clocote si se adauga margarina taiata bucatele, amestecand incontinuu pana se omogenizeaza. Se ia de pe foc si dupa ce se raceste compozitia putin (sa fie calduta), se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.
Din aceasta compozitie se opresc 7 linguri. Restul se amesteca cu faina, amoniacul, albusurile batute spuma si stafidele. Nu uitati cand adaugati albusurile sa amestecati usor, din jos in sus, ca sa ramana bule de aer.



Aluatul obtinut trebuie sa fie cam de consistenta smantanii. Se va turna in tava (de la aragaz am folosit eu) tapetata cu hartie de copt si se va baga in cuptorul preincalzit. Nu stiu sa va spun exact timpul (cred ca aprox 30-35 minute), dar il incercati cu scobitoarea.

Intre timp pregatiti glazura astfel:
Samburii de nuca (de la 3/4 cana pana la o cana intreaga, dupa gustul fiecaruia) se prajesc putin intr-o tigaie teflonata pe aragaz, sau intr-o tava in cuptor. Aveti grija sa nu ii ardeti ca vor deveni amari. Odata prajiti ii curatati putin de coaja (pe cat posibil, ii frecati intre degete ca sa se scuture foitele acelea uscate) si ii taiati cu un cutit in bucatele nu foarte mari. Nu sariti etapa cu prajitul ca face o mare diferenta!!!


 Intr-un vas se pun cele 7 linguri de compozitie oprite mai devreme, untul si ciocolata rupta in bucati, si se topesc la foc mic. Apoi aruncati si samburii de nuca peste sosul de ciocolata.

Foarte important: glazura trebuie sa fie fierbinte cand o intindeti peste prajitura, de aceea trebuie ori sa va sincronizati bine cu coptul blatului, ori o preparati dupa ce se coace, ca nu-i bai.

Si iat-o gata glazurata.

O taiati dupa ce se raceste bine de tot glazura. Eu am scos-o pe balcon la o portie de ger ca se grabeau musafirii pofticiosi :D . Si doar ce vedeti in poza am reusit sa salvez pentru sesiunea fotografica de astazi, la lumina naturala.




Sa o savurati cu pofta!

PS: Va recomand sa o preparati de Dragobete, ca atat ciocolata, cat si nuca sunt recunoscute ca afrodisiace ;)

12 comentarii:

  1. Arata tare bine! Cred si eu ca au mai vrut, cine poate rezista ispitei? Eu una nu; chiar luna februarie nu stiu ce am dar numai ciocolada vad in fata ochilor, parca-s dependenta ;)).

    RăspundeţiȘtergere
  2. Multumesc fetelor :) adevarul este ca si eu visez la ciocolata de mai bine de o luna.... pacat de silueta :))

    RăspundeţiȘtergere
  3. Deea daca e cu moderatie nu mai conteaza silueta :); eu recunosc am zile in care fac exces ....;))

    RăspundeţiȘtergere
  4. Deea ai un premiu la mine pe blog
    http://savina-handmade.blogspot.com/2012/02/cute-blog-award.html
    pupi

    RăspundeţiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos :)) Venind din partea ta e mai mult decat un compliment!

      Ștergere
  6. Multumesc pentru reteta, aseara am preparat-o pe " doamna negresa " si ..yeey, mi-a iesit. Eu am facut intr-o tava mai mica, de prajtura, si a crescut un pic mai mult, cam cu un cm mai mult decat ce ne-ai aratat in poze . E foooarte buna, si eu sunt fan chocolate. :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu stii cat ma bucur ca ti-a iesit, draga fan chocolate :)! Sa o savurati cu maaaaare placere!

      Ștergere
  7. Multumim pentru reteta, e foarte buna, am facut-o si este delicioasa !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut :) Sa va fie de bine!

      Ștergere

Orice sugestie sau sfat este bine venit :)